4 Haziran 2014 Çarşamba

Attila Operada


Çok uzun zaman hatta birkaç yıl olmuştu yazmayalı. Yazamama sebep ise klişe bahanelerin, hayat meşgalelerinin aksine değişen hayatımın bana sunduğu nimetleri, güzellikleri yaşıyor olmam… (Onlar sırası geldiğinde, ayrı bi' yazıda J)

Şimdi bu kadar zaman sonra beni yazmaya teşvik eden şey şudur ki : Sanat! Önceki yazılarımı okuyan hatırlar sanatı görmek, izlemek, duymak üzerine yazmayı seviyorum. Dün izlediğim opera üzerine de “İşte bu yazmaya dönmek için süper bi’ bahane.” dedim.

5. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nin açılışı Zorlu Center PSM’de “Attila” ile yapıldı. Ben de eski öğrencilerimden Soykan’ın (Türklük aşığı bir genç J) daveti üzerine iştirak ettim. İyi ki de etmişim. Tek kelimeyle muhteşemdi. Hem opera, hem Zorlu sahnesi, hem performanslar tam anlamıyla büyüleyici idi. Avrupa standartlarında bir mekan ve gösteriydi desem abartmış olmam.
 
 

Temada, Avrupa Hun İmparatoru Hükümdarı kudretli Attila, Avrupa gözüyle işleniyordu. Barbar ve dinsiz hükümdar olarak… Normaldi bu, çünkü temsil bize değil, İtalyan besteci Giuseppe Verdi’ye aitti. Yapım ise Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu’na. Denizbank’ın katkılarıyla da bizimle buluştu. Açılış konuşmasında söz alan Denizbank temsilcisinin, sadece hisse sentlerine değil hissi senetlere de önem verdiklerini dile getirmesi ile Sunay Akın'a göndermesi de hoş bir anı oldu bizim için.

Her temsili, kapalı gişe yapmış olan eserde Attila'nın, Roma'yı işgali sırasında kendisine esir düşen Odabella'ya olan aşkı ve Odabella'nın intikam planları işleniyordu. Ve gösteri esnasında Türk olduklarından şüphe ettiğim, Atilla rolündeki Tuncay Kurdoğlu ve Odabella rolündeki Feryal Türkoğlu sahnede devleşen muhteşem sanatçılardı. Şüphe ettim çünkü önyargıyla yaklaştım! Biz de bu kadar başarılı Opera sanatçısı olur mu diye… Olurmuş hem de virtüöz tadında.

Keza Opera ve Şefi de çok başarılıydı. Belki de operada, hem birey hem toplum olarak geçmişimizin çok olmamasından kriterlere pek de hakim değildik. O yüzden de bize çok başarılı gelmiştir kim bilir. Hal böyle olunca resıtatif, libretto, uvertür gibi terimler de bize uzak kalıyor ve yorumsuz kalıyoruz.

Ama siz, uzak kaldığı için ya da sıkıcı bulduğunuz için gitmemezlik yapmayın hazır uluslararası eserler ayağınıza kadar gelmişken, aşağıdaki tarihlere göz atın ve festival bitmeden yakalayın.

6 Haziran 2014 FATİH SULTAN MEHMET / G.ROSSINI
İstanbul Devlet Opera ve Balesi
Zorlu Center PSM

9-10 Haziran 2014 SARAYDAN KIZ KAÇIRMA / W.A.MOZART
Samsun Devlet Opera ve Balesi
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Bahçesi

13 Haziran 2014 BİRJAN VE SARA / M. TULEBAYEV
Samsun Devlet Opera ve Balesi
Bakırköy Leyla Gencer Sahnesi
14- 15 Haziran 2014 BEKLENMEDİK KARŞILAŞMA / C. W. GLUCK
Salzburg Devlet Operası
Kadıköy Süreyya Operası
 
15-16 Haziran 2014 LÜKÜS HAYAT / C.R.REY
Mersin Devlet Opera ve Balesi
Bakırköy Leyla Gencer Sahnesi
17 Haziran 2014 GALA KONSER “DMITRI HVOROSTOVSKY”
Şef: Constantine Orbelian, Soprano: Ana Maria Martinez
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası
Zorlu Center PSM 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder